Is diepzeeduiken moeilijk?

Als je als duiker tegen je familie of vrienden zegt dat je net je diploma hebt behaald, reageren ze vaak bewonderend. Ze zijn ervan overtuigd dat ze het zelf niet zouden kunnen en gaan ervan uit dat het een heel lang proces is en dat je jaren moet oefenen voor je een diploma krijgt en in een grote zee of oceaan kan gaan duiken. Vaak stellen ze toch nog een hoop vragen en zijn sommige enthousiast om zelf de sprong te wagen en willen ze leren duiken. Met de volgende informatie kan je alvast een hoop van de aankomende vragen beantwoorden.

Is duiken moeilijk?

Eigenlijk is duiken een heel toegankelijke hobby waarvoor je niet zoveel technische vaardigheden en ervaring nodig hebt als bij andere sporten. Wanneer je door het water zweeft terwijl je het mooie uitzicht bewondert, moet je eigenlijk maar met drie zaken rekening houden: zweven, schoppen en ademen. Natuurlijk is het ook niet zo simpel als dat: met al het materiaal en procedures die erbij komen kijken moet je wel wat nadenken. Als je kan ademen door je mond en je ademhaling onder controle kan houden, kan je vast ook diepzeeduiken.

Het materiaal is niet zo moeilijk om onder controle te krijgen, tijdens je vele lessen voor je erop uit trekt, krijg je voldoende informatie en leer je hoe je moet omgaan met je materiaal in bepaalde situaties. Zo ben je altijd voorbereid op wat er onder water allemaal kan gebeuren.

Je moet ook geen professionele zwemmer of atleet zijn om goed te kunnen duiken, al helpt het wel als je je wat comfortabel voelt in het water. Zelfs als je wat onzeker begint aan de lessen, zal je je op het einde van je certificaat helemaal comfortabel voelen en zal je niet snel panikeren onder water.

Zo, nu heb je al wat antwoorden klaar en kan je je familie en vrienden enthousiast maken om ook te beginnen met duiken en/of snorkelen. Zo heb je nieuwe duikpartners om de mooiste duikspots in de wereld te gaan verkennen. Wij wensen je alvast veel duikplezier.