Duikcentra in Nederland

Duiken is populairder dan ooit in Nederland. Veel beginnende duikers nemen in Nederland hun eerste lessen en behalen hun eerste diploma’s voor ze naar het buitenland trekken. Meer ervaren duikers oefenen in Nederland in het tussenseizoen en verhogen hun aantal duiken om later meer uitdagende duiken te doen. In dit artikel vind je meer info over indoor en outdoor duikcentra in Nederland.

Indoor duiken in Nederland

In Nederland wordt vaak indoor gedoken. Bij indoor duiken ben je niet afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit is ideaal voor beginnende duikers waarvoor de eerste duiken vaak al lastig genoeg zijn zonder belemmerd te worden in zicht of felle beweging van het water.

Ook qua faciliteiten zijn indoor locaties vaak beter uitgerust. Zo zal je bij indoor duikcentra kleedkamers, toiletten en vaak zelfs een cafetaria of restaurant vinden. Ideaal om voor en na je duiklessen nog wat bij te praten over je ervaringen. Bij outdoor duikcentra ontbreken deze voorzieningen vaak. Dan moet je jezelf vaak behelpen met omkleden in de wagen en neem je het beste zelf wat drinken en snacks mee om tussendoor je energieniveau op pijl te houden.

Er zijn onder andere duikcentra in Enschede, Hillegom en Den Helder.

Outdoor duiken in Nederland

Vaak gaan mensen ervan uit dat outdoor duiken niet mogelijk is in Nederland. Met ruim 200 outdoor duiklocaties is niets minder waar. Je kan in Nederland zowel in zoet water als in zout water outdoor duiken. Voor zout water kan je terecht in Oosterschelde en Grevelingen. Enkele mooie zoet water duikplekken zijn Eiland 4, De Boschmolenplas, De Beldert, Bootduiken Vinkeveens Plassen, en het Haarlemmermeerse bos.

In Nederland wordt er ook in de Noordzee gedoken. Er zijn verschillende duikcentra aan de Noordzee die charters organiseren waarmee er gedoken wordt op wrakken.

Zo zie je dat er meer dan genoeg opties zijn om in Nederland te duiken. Zowel indoor als outdoor.